U trendu

Odbor Kneseta će razmatrati Netanijahuov zahtev za imunitet

JERUSALIM – Izraelski parlament odobrio je danas formiranje odbora koji će razmotriti zahtev premijera Benjamina Netanijahua za imunitet od suđenja zbog optužbi za korupciju.

Netanijahu je u novembru optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita u tri slučaja u vezi sa trgovinom političkim uslugama u zamenu za pozitivno izveštavanje o njemu u medijima i primanjem mita od bogatih prijatelja.

Većinu u aktuelnom prelaznom parlamentu čine Netanijahuovi protivnici, pa se očekuje da će njegov zahtev za imunitet biti odbijen, prenosi AP.

On pokušava da glasanje o imunitetu odloži do parlamentarnih izbora 2. marta, nadajući se da će biti izabrani poslanici koji su mu naklonjeniji.

Netanijahu, koji je na čelu izraelske vlade duže od bilo kog drugog premijera, negirao je da je prekršio zakon i optužbe protiv sebe okarakterisao kao pokušaj državnog udara.

On je ranije ovog meseca zvanično zatražio od parlamenta imunitet.

Njegova partija Likud pokušava da odloži proceduru odobravanja imuniteta serijom pravnih zahteva i ličnim napadima na sudske zvaničnike, ali je pravni savetnik Kneseta juče odlučio da nema osnova da se spreči formiranje odbora za pitanja imuniteta.

Sudska procedura protiv Netanijahua ne može da počne dok se parlament ne izjasni o njegovom zahtevu za dobijanje imuniteta.

Ako odbor, kao što se očekuje, odbije njegov zahtev, on će se boriti za reizbor pod bremenom sudskog procesa.

Ministri u izraelskoj vladi moraju da daju ostavku kada je protiv njih podignuta optužnica, ali se od premijera to eksplicitno ne zahteva.

Netanijahu, koji je vodio vladu ukupno 13 godina, poslednjih godinu dana je privremeni premijer, nakon što dva puta nije uspeo da formira vladajuću većinu, nakon izbora u aprilu i septembru prošle godine.

Izrael sada očekuju treći izbori za godinu dana, a martovsko glasanje mnogi vide kao referendum o Netanijahuovoj sposobnosti da obavlja dužnost premijera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.