U trendu

Odbrana predstavlja svoje dokaze od 6. decembra

HAG – Specijalizovana veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu odlučila su da odbrana predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja počne sa predstavljanjem svojih dokaza 6. decembra.
Prethodno je 10. novembra završeno predstavljanje dokaza tužilaštva, koje je imalo četiri svedoka protiv Gucatija i Haradinaja, povodom optužbi za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka.

Suđenju 6. decembra će prethoditi pripremna konferencija odbrane 2-3. decembra, navodi se u saopštenju suda.

Tužilaštvu je naloženo da podnese obaveštenje o formalnom završetku svog izvođenja dokaza, dok se od obrane očekuje da podnese svoje zahteve za odbacivanje neke ili svih optužbi iz optužnice, u skladu sa pravilom, do 17. novembra.

Inače, sudsko veće planira da ovo suđenje okonča do 17. decembra. Zimski odmor suda treba da počne 17. decembra, do kada je planirano da se ovo suđenje okonča. Presuda bi mogla da im bude izrečena u januaru sledeće godine.

Obojica optuženih su se na početku suđenja 7. oktobra izjasila da nisu krivi, a predstavnik Specijalizovanog tužilaštva Kosova (STK) je potom izneo uvodnu reč i predstavio detalje optužnice.
Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.
U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.
Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.
Optuženi su za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar