Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi, čeka se odluka suda

HAG – Odbrana bivšeg komadanta u tzv OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na KiM 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru.

U odgovoru Mustafinog branioca Julijus van Bonea na zahtev tužilaštva da mu se produži pritvor, navodi se da su neosnovane tvrdnje tužilaštva da će on pobeći ili počiniti nova krivična dela ili uticati na svedoke.

Mustafa je spreman da se odazove na sve pozive suda, kao što se i do sada odazivao pozivima tužilaštva, tvrdi njegov branilac.

Odbrana u tom smislu, pored ostalog, podseća na pretpostavku nevinosti, kao i da je Mustafa na slobodi bio više od 20 godina od zločina za koje je optužen.

“Za to vreme dok je živeo na Kosovu, nikada nije bio osuđen ni za jedno krivično delo i veoma retko je napušao zemlju”, navodi Mustafin advokat.
Dodaje i da bi u slučaju kućnog pritvora (ili na bilo kojoj drugoj unapred određenoj lokaciji) to za posledicu imalo isključenje rizika od mešanja u bilo koji postupak suđenja ili uticanje na svedoke.

Prošle sedmice Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je zatražilo od suda da produži pritvor Mustafi, a odluku o produždnju pritvora treba da donese sudija za prethodni postupak do 24. januara, kada ističe prethodna odluka kojim mu je pritvor bio produžen krajem novembra.

U podnesku tužilaštva navodi se da i dalje stoje razlozi za pritvor, a to su: opasnost od bekstva, opasnost da će ometati postupak uticanjem na svedoke i žrtve, kao i da bi mogao da počini nova krivična dela ukoliko se nađe na slobodi.
Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.
U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.
Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.