U trendu

Odgovor Londona i Švajcarske u slučaju Pandora papiri

PODGORICA -Specijalnog državno tužilaštvo Crne Gore dobilo je odgovore iz Londona i Švajcarske u vezi sa slučajem Pandora Papiri, rekao je danas glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne želeći da precizira šta se u tim dokumentima nalazi.

Poručio je da će SDT nastaviti da istražuje taj slučaj.

Rekao je samo da su u slučaju Pandora papira dobili od Londona i Švajcarske ono „šta imaju“.

„I sa njima sarađujemo, oni su nam odostavili šta imaju, ne mogu vam reći da imaju ili nemaju ništa, dakle nastavićemo dalje“, poručio je Katnić i novinarima sugerisao da pročitaju mit o Pandori.

Katnić je na konferenciji za novinare rekao da nalaz dobijen obdukcijom bivšeg visokog funkcionera ANB, koji je pronađen mrtav u jednom stanu Podgorici, ukazuju da je Luka Bulatović izvršio samoubistvo, odnosno da nema tragova nasilne smrti.

„Dobili smo taj nalaz i mišljenje, mišljenje je jasno i za sada ukazuje da je došlo do samoubistva i da nema nasilne smrti od nekog drugog ili trećeg lica, ali postoje još neki nalazi koji treba da dođu koji će se centi pojedinačno, nakon čega će biti doneta odluka“, rekao je Katnić.

Katnić je, preneo je portal RTCG, naveo i da je stepen sumnje izvestan i da se uskoro može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih za planiranje likvidacije njega i njegovih saradnika, ali da i dalje rade na tom predmetu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je da je SDT za krivična dela organizovanog kriminala podiglo ukupno 73 optužnice protiv 732 fizičkih i 31 pravnog lica.

“Sprečena su ubistva najmanje četiri lica, sprečena su i ubistva više policijskih službenika iz specijanog policijskog odeljenja”, kazao je Čađenović.

Naveo je da je u odnosu na „škaljarski klan“ podignuto 13 optužnica za 83 lica.

“Trenutno se kako je kazao istraga vodi protiv 68 lica, koja se povezuju sa dva klana”, poručio je Čađenović.

SDT je, kazao je, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Slobodana Kašćelana i još 11 osoba zbog otmice i ubistva Mila Radulovića, koji je otet u oktobru 2020. godine na teritoriji Danilovgrada, a ubijen dva i po meseca kasnije.

„Postoje dve kriminalne organizacije, jedna koju je formirao B.V. (Veljko Belivuk) i koja je izvršila jedno krivično delo otmicu i jedno krivično delo ubistva, druge kriminalne grupe koju smo procesuirali, a koja je delovala na teritoriji Crne Gore i nju su formirali K.S. i B.I. (Slobodan Kašćelan i Igor Božović). Radi se o dve kriminalne grupe“, kazao je Čađenović.

Stručna saradnica u SDT Jovanka Krunić ponovila je da SDT u proteklih godinu radi pod pritiskom i da je za to vreme objavljeno preko 3.300 negativnih objava o glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, a preko 8.400 o SDT-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.