U trendu

Održan ekonomski dijalog EU, ZB i Turske

BRISEL, 12. jula ( Tanjug) – Predstavnici država članica EU, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zZapadnog Balkana i Turske sastali su se na godišnjem dijalogu o ekonomskoj politici koji za cilj ima pripremu Zapadnog Balkana i Turske za njihovo buduće učešće u evropskom semestru.

U saopštenju Saveta EU navodi se da je pandemija Kovid-19 suočila EU, Zapadni Balkan i Tursku sa ”sličnim i nezapamćenim” zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim izazovima.

”Učesnici su prepoznali snažnu solidarnost između EU i Zapadnog Balkana i Turske, koja se pokazala pružanjem medicinske i finansijske pomoći u borbi protiv pandemije i doprinosom u rešavanju njenog socio-ekonomskog uticaja u regionu”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Pozitivno su ocenjene sveukupne i blagovremene mere fiskalne i monetarne podrske koje su usvojili Zapadni Balkan i Turska kako bi ublažili ekonomski posledice krize, a dogovoren je nastavak ciljanih, privremenih i transpretnih fiskalnih i finasijiskih mera kako bi se došlo do čvrstog i održivog privrednog oporavaka.

Učesnici su se složili da dijalog o ekonomskoj politici treba da nastavi da igra centralnu ulogu u izradi zajednićkih smernica za politiku za podršku srednjoročnom ekonomskom oporavku, ali i da bude podrška zemljama iz procesa proširenja u ispunjavanju kriterijuma za ekonomsko pristupanje u skladu sa revidirana metodologija EU.

”Da bi se dugoročno izgradila ekonomska otpornost, mere takođe treba da podstiču digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju, a naglašena je važnost čvrstog upravljanja kako bi se dogovorene smernice ispunile”, dodaju u Savetu EU nakon sastanka.

Zemlje Zapadnog Balkna i Turska su dobile snažnu podršsku da nastave ekonimski oporavak daljim unapređenjem svojih makroekonomskih, budžetskih i strukturnih politika u srednjoročnoj perspektivi, a s obzirom na njihov dugoročni razvoj.

Zaključeno je i da će se ovakav ekonomski dijalog nastavi i sledće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar