Održan protest prvog dana poziva opozicije na generalni štrajk. (VIDEO)

Oko 25.000 ljudi protestovalo je danas u Jerevanu tražeći ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinijana koji je pod pritiskom posle poraza zemlje u sukobu sa azerbejdžanskim snagama u oblasti Nagorno-Karabaha.

Demonstranti su se danas okupili po hladnom vremenu ispred sedišta vlade, nekoliko ministarstava i ureda državnog tužilaštva. Uzvikivali su „Nikol, izdajica“, a mnogi su odlučili da ne idu na posao.

Pašinijan (45) došao je na vlast posle mirnih protesta 2018. godine, ali pritisak protiv njega raste posle jermenskog poraza u Nagorno-Karabahu.

Tačno 17 opozicionih stranaka je početkom decembra Pašinijanu dalo rok da ode sa vlasti do 8. decembra. Premijer je odbacio taj ultimatum.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije oko kontrole nad Nagorno-Karabahom, započet krajem septembra, okončan je 9. novembra mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerbejdžana. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Sporazum je izazvao nezadovoljstvo gradjana Jermenije, a opozicija smatra da je Pašinijan izdajica i da treba da ode sa vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.