U trendu

Odrzana zajednicka vezba J. Koreje i SAD sa nosacima aviona

SEUL – Južna Koreja i Sjedinjene Države izvele su prve združene vojne vežbe u kojima je učestvovao američki nosač aviona nakon više od četiri godine, u trenutku kada se prema izeštajima Severna Koreja sprema za nuklearni test, prenosi Rojters.

Trodnevne vežbe koje su završene danas, održane su u međunarodnim vodama kod japanskog ostrva Okinava, a uključivale su operacije protivvazdušne odbrane, kao i protivbrodske, protivpodmorničke i pomorske operacije, saopštila je vojska Južne Koreje.

Vežbe su održane u trenutku kada postoje pokazatelji da se Severna Koreja sprema da izvrši nuklearni test po prvi put od 2017, a zvaničnici Seula su saopštili da je Pjongjang sproveo više eksperimenata sa detonacionim uređajem u pripremi za svoju sedmu podzemnu eksploziju.

Nosač aviona na nuklearni pogon od 100.000 tona, UŠ Ronald Regan, pridružio se vežbama, zajedno sa raketnom krstaricom sa navođenim projektilima UŠ Entitam, razaračem UŠ Benfold opremljenim Aegis-om, najmodernijim sistemom protivvazdusne odbrane, kao i naftaš USNS Big Horn za popunu flote, navodi se u saopštenju vojske.

Precizirano je i da je Južna Koreja na vežbe poslala amfibijski brod Marado od 14.500 tona, razarač Sejong Veliki od 7.600 tona i razarač Munmu Veliki od 4.400 tona, između ostalih.

To je bila prva zajednička vojna vežba dva saveznika, otkako je predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol preuzeo dužnost prošlog meseca, i njihovi prvi manevri od novembra 2017. u kojima je učestvovao nosač aviona.

U petak su se i nuklearni izaslanici Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana sastali u Seulu kako bi se pripremili za „sve nepredviđene situacije“, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.