U trendu

OEBS pozvao na poštovanje ljudskih prava migranata

BEČ – Predsedavajući ad hok komiteta za migracije i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS Kristian Vigenin pozvao je danas na unapređenje međunarodne saradnje u oblasti migracija, kao i na uspostavljanje ravnoteže između suverenog prava država da štite svoje nacionalne granice i poštovanja ljudskog života.

„U mnogim oblastima u regionu OEBS-a, deca, žene i muškarci se sele napred-nazad preko granica, uz potpuno nepoštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava“, poručio je Vigenin u saopštenju uoči Međunarodnog dana migranata koji se sutra obeležava.

Vigenin je konstatovao povećanje poteškoća u prikupljanju pouzdanih podataka tokom pandemije kovid-19 i istakao odgovornost parlamentaraca u borbi protiv rastuće antimigrantske retorike.

On je takođe upozorio na dezinformacije usmerene na same migrante od strane krijumčara, trgovaca ljudima i drugih koji žele da zarade na nelegalnim migracijama.

„Zdravstvenu krizu ne bi trebalo koristiti za ostvarivanje ksenofobične agende. Od početka ove pandemije, videli smo porast i antimigrantske retorike. Svi moramo da damo svoj doprinos i da se suprotstavimo ovakvim dezinformacijama gde god da ih primetimo“, rekao je Vigenin, saopšteno je iz OEBS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.