Ogorec: Da li biste vi seli i vozili auto star 40 godina

ZAGREB – Uzrok pada aviona hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG 21 još zvanično je saopšten, a analitičar Marinko Ogorec kaže da ovakve sitacije ne bi trebalo da čude jer su to letilice stare 40 godina.

Ove letilice su, kaže, odavno na isteku svojih resursa.

„Srećna je okolnost da su piloti preživeli i da avion nije pao u naseljeno mesto“, rekao je Ogorec za zagrebačku N1 tv.

Podseća da je Hrvatska od Francuske kupila Rafale i kada oni stignu, kaže, situacija će biti drugačija.

Ističe da je posao vojnog pilota vrlo rizična profesija i da se ljudi dobrovoljno odlučuju za to zanimanje.

“Da li biste vi seli i vozili auto star 40 godina? Oni se održavaju, to je činjenica, ali vi nikad ne znate šta se može dogoditi”, kaže ovaj vojni analitičar.

Ogorec ne vidi ni jedan jedini razlog zašto bi ministar odbrane Mario Banožić trebalo da podnese ostavku, što su tražili neki opozicioni poslanici.

“Niti je on doveo te migove, niti ih je zadržavao. Situacija je takva kakva jeste, raspolažemo s time čime raspolažemo. Činjenica je da imamo zastarjelu tehniku i činjenica je da je vlada kupila novu tehniku, ali ona ne može doći preko noći”, kaže Ogorec.

Činjenica je, napominje, da se dvadeset godina u oružane snage nije ulagalo onoliko koliko bi trebalo.

Smatra da kada je o rezultatima istrage reč ne bi baš sve trebalo da ide u javnost.

“Ova istraga je pre svega stručna istraga koja bi trebala stručnjacima da da rezultate šta se dogodilo, ne vidim zašto bi to trebalo da zanima javnost koja baš nema previše niti doticaja s time niti ima uticaja u tome. To bi pre svega trebalo služiti pilotima i aredoromskom osoblju da znaju što se dogodilo”, kazao je analitičar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.