U trendu

Ogromne gužve na carinskim termminalima u BiH, kamioni čekaju po nekoliko dana

SARAJEVO – Na bosansko -hercegovačkim carinskim terminalima stvaraju se ogromne gužve zbog kamiona koji čekaju po nekoliko dana na carinjenje robe, piše danas sarajevski portal Klix i dodaje da je u pitanju skriveni lobi privatnika o kome se ne priča.

Navodi se da je nakon ukidanja olakšanog postupka na carinskim terminalima BiH nastao kolaps i da oko dve hiljade kamiona čeka carinjenje robe što su već osetili prevoznici iz BiH i drugih zemalja.

Prema pisanju portala, da stvar bude zamršenija Uprava za indirektno oporezivanje donela je ponovno Uputstvo o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi, koje stupa na snagu 8. februara, od kada će zainteresovani poslovni subjekti moći da podnose nove zahteve za izdavanje odobrenja za navedeno pojednostavljivanje.

Vratili su, kažu, na „papiru“ staro pravilo koje je bilo produktivno za poslovne subjekte, ali u praksi izgleda to neće ići tako lako.

Da je stanje na terenu jako loše, predsednik udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić naveo je da su ubeđeni da je ovome doprineo lobi privatnika koji je u vlasništvu 70 posto terminala u BiH.

„Iz tih razloga i lobija privatnika pretpostavljamo da je došlo da takve situacije“, kazao je Grbić i naveo primer da svaki dan 300 do 400 šlepera ide za Srbiju, puta 40 marka, pa sada vidite, kaže, koliko oni gube na dnevnom nivou.

„Dobro znamo da je bila incijativa iz Srbije da su uvede mali Šengen, kao što su uvele Severna Makedonija, Albanija, Srbija pa čak su tražili prihvatanje i od BiH, ali je to hladno odbijeno. Svaka zemlja ima to regulisano, samo mi nažalost, ne“, rekao je Grbić.

Ispričao je, između ostalog, i da je sinoć više od 300 kamiona samo čekalo na graničnom prelazu Rača i garantuje da su čekanja toiko samo da bi plati 40 KM terminal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.