U trendu

OHĆR: U Ukrajini ubijeno 925 civila i 1.496 ranjeno

ŽENEVA – Oko 925 civila je ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije, prema podacima Kancelarije UN za ljudska prava (OHĆR) prenosi britanski Gardijan.

Kako se navodi u izveštaju , u Ukrajini je od početka sukoba zabeležena ukupno 2.421 civilna žrtva, uključujući 925 poginulih i 1.496 ranjenih.

Među poginulima je 11 devojčica, 25 dečaka i još 39 dece čiji pol nije poznat, saopštio je OHĆR.

Najviše žrtava zabeleženo je u oblastima Donjecka i Luganska, gde je evidentirano 1.017 cvilnih žrtava (256 poginulih i 761 povređenih), dok su gradovi Kijev, Čerkasi, Černihov, Harkov, Herson, Kijev, Nikolajev, Odesa, Sumi, Zaporožje, Dnjepropetrovsk i drugi regioni zabeležili 1.404 žrtve, navodi Gardijan.

Većina zabeleženih civilnih žrtava prouzrokovana je upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim dejstvom, uključujući granatiranje teškom artiljerijom i višecevnim raketnim sistemima, kao i raketnim i vazdušnim udarima“, saopštio je OHĆR.

Kancelarije UN za ljudska prava je upozorila i da su stvarne brojke verovatno „znatno veće“, posebno poslednjih dana, „pošto je prijem informacija sa nekih lokacija na kojima su bila intenzivna neprijateljstva otežan i mnogi izveštaji još uvek čekaju potvrdu“, navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar