U trendu

Okončana istraga o padu MH17, „snažne indikacije“ o umešanosti Putina nedovoljne

HAG – Međunarodni tužilački tim saopštio je danas da su pronašli „snažne indikacije“ da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio upotrebu ruskog raketnog sistema koji je oborio putnički avion na letu 17 Malezija Erlajnsa (MH17) iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Međutim, kako navodi Rojters, dokazi o umešanosti Putina i drugih ruskih zvaničnika nisu bili dovoljno konkretni da dovedu do krivične presude, pa su tužioci odustali od istragei neće biti daljeg krivičnog gonjenja.

Tužilački tim čine stručnjaci iz Holandije, Australije, Malezije, Belgije i Ukrajine, a većina poginulih u padu MH17 bili su Holanđani.

Rojters prenosi da je Rusija negirala bilo kakvu umešanost u obaranje civilnog aviona, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

„Istraga je dostigla vrhunac. Nalazi nisu dovoljni da se procesuiraju osumnjičeni“, rekla tužiteljka Digna fan Beceler.

U novembru je sud u Holandiji osudio dvojicu bivših ruskih obaveštajaca i jednog ukrajinskog separatistu za ubistvo, jer su, navodno, pomagali u uređenju ruskog raketnog sistema BUK koji je upotrebljen za obaranje aviona, a kako je njima trojici suđeno u odsustvu oni ostaju na slobodi, prenosi Rojters.

Holandski premijer Mark Rut ocenio je da to što neće biti daljeg gonjenja osumnjičenih predstavlja „gorko razočarenje“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar