U trendu

Oman dao zvaničnu potvrdu otmice tankera „Asfalt Princes“

MUSKAT – Oman je danas dao prvu zvaničnu potvrdu da je tanker “Asfalt Princes” bio uključen u otmicu u njegovim vodama nakon što je britanska pomorska trgovačka agencija ranije izvestila da je incident okončan.

Omanski pomorski centar za bezbednost objavio je na Tviteru da je tanker bitumena “Asfalt Princes” koji plovi pod zastavom Paname otet u Omanskom zalivu, a da je posadi od strane naoružanih ljudi bilo naređeno da krene prema Iranu, kao i da je mornarica sultanata rasporedila nekoliko svojih brodova kako bi obezbedila međunarodne vode, prenosi Rojters.

Britanski zvaničnici ranije danas su saopštili da su otmičari koji su se ukrcali na brod kod obala Ujedinjenih Arapskih Emirata u Omanskom zalivu napustili plovilo, bez više detalja i objašnjenja.

Današnje saopštenje Direkcije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) usledilo je nakon što je britanska mornarica upozorila na potencijalnu otmicu pod nejasnim okolnostima koja se desila prethodne noći.

Tri izvora iz britanske vojne službe za nadzor pomorskih operacija juče su saopštile Rojtersu da su teretnjak “Asfalt Princes” zarobile pro-iranske snage u zalivu kod obale UAE, a britanska pomorska trgovinska agencija izvestila je o “potencijalnoj otmici”.

Iranska revolucionarna garda negirala je da su iranske snage ili saveznici bili uključeni u akciju protiv bilo kakvog broda u blizini obale UAE i poručila je da je ovaj incident izgovor za neprijateljske akcije protiv Teherana.

Incident se dogodio u trenutku povećanih tenzija između Irana i Zapada zbog zastoja u obnavljaju nuklearnog sporazuma i nakon što se trgovačka plovidba u ovom regionu našla na udaru kada su SAD, Velika Britanija i Izrael okrivili Iran za napad na tanker kod obale Omana u kojem su poginule dve osobe, a Teheran je negirao svoju umešanost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.