U trendu

Opet haos u Parizu: 120 osoba uhapšeno (video, foto)

U Parizu se nastavljaju demonstracije „şutih prsluka“, koji se suprotstavljaju uvođenju poreza na gorivo i traÅŸe ostavku predsednika Emanuela Makrona. U centru se nalazi veliki broj policajaca koji su upotrebili suzavac. ViÅ¡e od 120 osoba je uhapÅ¡eno, a 10 policajaca je povređeno. U sukobima policije i demonstranata povređen je i dopisnik RT.

Mass 'Yellow Vests' protests rock French capital for 3rd weekend

Gepostet von Sputnik am Samstag, 1. Dezember 2018

Oko 6.000 policajaca čuva red i mir u centru Pariza.

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i levice pokuÅ¡avaju da se infiltriraju u pokret „şutih prsluka“, koji protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Rojters.


​Podsetimo, više desetina ljudi je juče uhapšeno, dok su dva policijska vozila uništena tokom protesta koji su počeli mirno, ali su postali nasilni kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon.
Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedeljama protestuju zbog povećanja poreza na gorivo, nije urodio plodom, poÅ¡to su neki predstavnici „şutih prsluka“ napustili razgovore. Oni su saopÅ¡tili da dobijaju pretnje i traÅŸili su da se razgovori prenose uÅŸivo na televiziji.
Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridruÅŸili su se farmeri, sluÅŸbenici, penzioneri i drugi u „şutim prslucima“ — pokretu koji sada uključuje Å¡irok spektar građana koji protestuju zbog visokih troÅ¡kova ÅŸivota.

Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupÅ¡tine građana, drÅŸavne subvencije kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapoÅ¡ljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.