U trendu

Optužen muskarac za podmetanje požara u Kejptaunu

KEJPTAUN – Južnoafrička policija saopštila je danas da je optužila 49. godišnjeg muškarca za podmetanje požara, koji je naneo veliku štetu zgradi Nacionalnog parlamenta u Kejptaunu.

Požar je izbio u nedelju rano ujutu u skupštinskom kompleksu, od kojih neki delovi datiraju iz 1884. godine i obuhvataju Narodnu skupštinu, odnosno Donji dom parlamenta, prenosi agencija Rojters.

Požar je izazvao urušavanje krova dela kompleksa i uništio je ceo sprat, a nije bilo izveštaja da je neko povređen u ovom incidentu.

Kako se navodi u saopštenju elitne policijske jedinice, očekuje se da će osumnjičeni, uhapšeni 49-godišnji muškarac pojaviti se na sudu u utorak, kao i da će se suočiti sa optužbama za paljevinu, razbijanje i krađu.

„Navodno je ušao kroz prozor jedne od kancelarija“, rekao je portparol policije za televiziju NCA i dodao da se istraga nastavlja o tome kako je osumnjičeni uspeo da izbegne obezbeđenje u parlamentu.

Član gradske uprave Kejptauna zadužen za bezbednost rekao je da se vatrogasci i danas bave „žarištima na 4. spratu Narodne skupštine koja još tinja“.

Zvaničnici su potvrdili da je požar izbio u kancelarijama na trećem spratu i da se brzo proširio na skupštinsku salu donjeg doma, javio je izveštač britanskog javnog servisa iz Kejptauna.

U požaru niko nije povređen, rekao je portparol vatrogasne službe Kejptauna Džermejn Karelsi i dodao da je više od 35 vatrogasaca učestvovalo u gašenju požara koji je lokalizovan posle višečasovne intervencije, preneo je ranije AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar