U trendu

Orban odbacio kritike evroposlanika

Madjarski premijer Viktor Orban snažno je danas odbacio kritike na račun njegove vlade, dok su evroposlanici raspravljali o tome da li Budimpešti treba uvesti sankcije zbog navodnog podrivanja vrednosti EU.
Evropski parlament je raspravljao o mogućim sankcijama zbog madjarske politike u oblastima migracija, medija, korupcije i civilnog društva, za koje protivnici tvrde da su u suprotnosti sa demokratskim vrednostima EU i vladavinom prava.

Orban je tokom debate tvrdio da je Madjarska na meti zbog antiimigrantskih stavova.

„Ovaj izveštaj ne poštuje madjarsku naciju. Vi mislite da bolje od Madjara znate šta je Madjarima potrebno“, rekao je Orban evroposlanicima.

On je izjavio da bi uvodjenje političkih sankcija Budimpešti bilo prvi slučaj u istoriji EU da „zajednica osudi svog graničara“.

„Ne prihvatam da snage u EP koje podržavaju imigraciju i migrante prete, ucenjuju i neistinitim optužbama kleveću Madjarsku i madjarski narod. Kakvu god odluku da donesete, Madjarska neće pristati na iznude, Madjarska će braniti svoje granice, zaustaviće ilegalnu migraciju i zaštiti svoja prava, ako treba i od vas“, naveo je madjarski premijer.

EP će sutra glasati o predlogu za pokretanje procedure o vladavini prava, zasnovane na izveštaju komiteta EP za gradjanske slobode, pravosudje i unutrašnje poslove, što bi moglo dovesti do toga da Madjarska izgubi pravo glasa u EU u okviru procesa poznatog kao član sedam.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosudja. Slučaj Madjarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

Ipak, malo je verovatno da će zaista doći do uvodjenja sankcija jer se očekuje da će Varšava i Budimpešta zaštititi jedna drugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.