U trendu

Organizacije traže da Rusija istraži zlostavljanje homoseksualaca u Čečeniji

Medjunarodne organizacije za ljudska prava pozvale su danas Vladu Rusije da istraži navode o zlostavljanju i ubijanju homoseksualaca u Čečeniji, republici u sastavu Ruske Federacije.

Ruski list „Novaja gazeta“ preneo je početkom aprila da je policija u pretežno muslimanskoj Čečeniji privela više od stotinu muškaraca za koje se sumnja da su homoseksualci, od kojih su najmanje trojica ubijena.

Vlasti Čečenije negirale su navode, a portparol čečenskog predsednika Ramzana Kadirova rekao da u Čečeniji „nema gej osoba“.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava pozvao je Vladu Rusije „da zaustavi progon osoba koje se smatraju gej ili biseksualnim“, a koje „žive u strahu koji dodatno potpiruju homofobni govori tamošnjih vlasti“.

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Mihael Georg Link rekao je da Moskva mora da „hitno istraži navodni nestanak, mučenje i drugo loše ophodjenje“ prema homoseksualcima u Čečeniji.

Posle dva rata 90-ih godina prošlog veka, Čečenija, dominantno naseljena ljudima islamske veroispovesti, postala je još konzervativnija pod vlašću Ahmada Kadirova i njegovog sina Ramzana, tumači agencija AP.

List „Novaja gazeta“ takodje je preneo da čečenske vlasti muškarce za koje se sumnja da su homoseksualci drže u tajnom zatvoru u gradu Argun i muče ih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.