U trendu

Oružani incident na granici Tadžikistana i Kirgistana

DUŠANBE – Vlasti Tadžikistana optužile su u subotu susedni Kirgistan za izazivanje pograničnog sukoba, najnovijeg u nizu oružanih incidenata između dve centralnoazijske države.

Granica između dve zemlje blisko povezane sa Moskvom i sa ruskim vojnim bazama na svojoj teritoriji, loše je razgraničena, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Tadžikistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da su pripadnici kirgistanske vojske namerno i ilegalno prešli granicu u blizini sela Voruh.

Kada su ih tadžikistanski graničari upozorili i zatražili da napuste stranu teritoriju, kirgistanski vojnici su to odbili i otvorili vatru.

Tadžikistanska garda je uzvratila, ali dve strane su se potom ipak dogovorile o prekidu vatre, navodi se u saopštenju koje objavilo ministarstvo odbrane u Dušanbeu.

Tadžikistan tvrdi da je Kirgistan prekršio sporazum koji predviđa da se redovne trupe ne šalju u pogranična područja, uz ocenu da je reč o „neprihvatljivom potežu koji vodi nagloj eskalaciji situacije duž granice dve države“.

Nakon perioda tokom kojeg su dve strane i po dva puta dnevno razmenjivale vatru, u aprilu je postignuta saglasnost o recipročnom povlačenju dela vojnih snaga sa granice.

U borbama u aprilu 2021. godine, koje su eskalirale zbog sličnih pograničnih čarki, poginulo je najmanje 49 ljudi, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.