U trendu

Osmani: Beograd je oruđe Rusije za destabilizaciju Kosova

NJUJORK – Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ponovila je da zvanični Beograd nastavlja da, kako tvrdi, sledi staru politiku bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, tako što je postao oruđe Rusije za destabilizaciju tzv. Kosova i Zapadnog Balkana, sve sa ciljem da uništi dostignuća SAD prethodnih decenija u regionu.

Ona ocenjuje da je „kosovska priča – priča o uspehu“ i tvrdi da Prištinu podržavaju „njeni najveći saveznici, posebno SAD“.

„Kada govorimo o Kosovu, uglavnom govorimo u kontekstu rata. Neki ljudi u svetu misle da je rat na Kosovu počeo 2011. godine, kada je počeo dijalog Kosova i Srbije“, kazala je Osmani u Njujorku, na Institutu za spoljnu politiku pri univerzitetu DŽons Hopkins, prenela je „Koha ditore“.

Osmani je govorila i o, kako je rekla, destruktivnoj politici Rusije u regionu Zapadnog Balkana, tvrdeći da „režim u Srbiji nastavlja da sledi isti mentalitet, ali korišćenjem različitih strategija, pokušavajući da stvori takozvani veliki srpski svet“.

Ona je optužila Rusiju da ima specifične interese u regionu i da i to nije samo destabilizacija takozvanog Kosova, već da Moskva želi da poništi sve što su SAD postigle u poslednje tri decenije, a to su, prema njenim rečima, stabilnost i demokratija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar