U trendu

Osoblju SAD zabranjen pristup imovini u predgrađu Moskve

Američka ambasada u Moskvi optužila je ruske vlasti da su u ponedeljak zabranile diplomatskom osoblju te zemlje da pristupi imovini u predgrađu Moskve, iako je ranije postignut dogovor da se osoblju omogući pristup do danas u podne kako bi mogli da uzmu svoje stvari.

U pitanju je imovina koju je ambasada SAD iznajmila kako bi je njeno osolje koristilo za rekreaciju, navodi Rojters.

Moksva je saopštila da uzima nazad okviru mera odbazde nakon što je Vašington usvojio najnovije sankcije protiv Rusije.

Snimatelj Rojtersa koji se nalazio izvan imovine SAD, za koju se koristi ruski naziv „dača“, rekao je da je video pet vozila s diplomatskim registarskim tablicama, među kojima je i kamion, kako dolazi na mesto nevodeći da im nije dopušten ulaz.

„U skladu sa obaveštenjem ruske vlade, američka misija u Rusiji trebalo bi da ima pristup našem dači do podneva 1. avgusta“, rekla je portparolka ambasade.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da 755 američkih diplomata mora da napusti tu Rusiju nakon što su SAD uvele nove sankcije Moskvi, javio je AFP.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je prethodno od SAD zatražilo da do septembra smanje broj svojih diplomata u Rusiji na 455 – isto koliko Rusija ima u SAD.

Moskva je, inače u petak naložila SAD da smanji broj članova svog diplomatskog osoblja i najavila da će zapleniti američku diplomatsku imovinu u dva kompleksa kao odgovor na nove američke sankcije koje su skoro jednoglasnio odobrili i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar