U trendu

Oštar protest NVO Mladi Romi na kampanju CKM u CG

PODGORICA – Nevladina organizacija Mladi Romi iz Herceg Novog najoštrije je protestovala, osudila i poručila da su zabrinuti negativnom kampanjom Crnogorske kulturne mreže (CKM) pod nazivom „Bez podela“, za koju kažu da najteža uvreda i poniženje za romsku populaciju.

Na fotografijama i bilbordima ove kampanje Romi su jedini predstavljeni u komunalnim uniformama, dok su ostali narodi u Crnoj Gori predstavljeni u narodnim nošnjama.

Oni su pozvali sve društvene aktere koji se i bave unapređenjem položaja romske zajednice da ih suštinski uključe, iskažu i promovišu solidarnost, odgovornost, kvalitetno i dobro upravljanje kako ovakvih primera ne bi bilo.

Iz NVO Mladi Romi pitaju kako je Crna Gora kao društvo došlo u situaciju da se podržavaju projekti koji više škode nego što koriste romskoj zajednici, kako je nedostatak senzibiliteta prema romskoj zajednici ovoliko visoko izražen, potom kako pored svih dosadašnjih uloženih napora, realizovanih projekata, značajno uloženih sredstava od različitih aktera i dalje postoje visok stepen izraženih predrasuda i stereotipa prema romskoj zajednici.

„Smatramo ovu situaciju poražavajućom za kompletno crnogorsko društvo i zahtevamo od Crnogorske kulturne mreže, koja ima zvučno ime, da se pod hitno prekine sa ovom kampanjom koja će ostati zabeležena u istoriji Crne Gore kao najteža uvreda i ponižavanje romskog naroda koji ima bogatu kulturu, istoriju, običaje, muziku a posebno upečatljivu narodnu nošnju“, poručili su iz NVO Mladi Romi.

Kampanja koja je pokrenuta pre dva dana a koja se nalazi na internet portalima, pa čak i na bilbordima, naišla je na brojne negativne reakcije pre svega pripadnika romske zajednice, romskih NVO, određenih političkih partija, medija i mnogih drugih društvenih aktera.

„Posebno smatramo važnim da reči podrške i osuđujuće reakcije na ovu kampanju velikog broja građana Crne Gore. Navedene fotografije koje se koriste za kampanju pre svega su veoma diskriminatorne te povlače sa sobom niz drugih pitanja, kao što su stepen ozbiljnosti i stručnosti rada nevladinih organizacija koje se očigledno vrlo površno bave romskom zajednicom, kao i nedostatak volje za suštinsko uključivanje i konsultovanje Roma“, stoji u saopštenju, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.