U trendu

Ostin u poseti Filipinima zbog pregovara o povećanju vojnog prisustva SAD

MANILA – Ministra odbrane Lojd Ostin posetiće Filipine ove nedelje kako bi razgovarao o raspoređivanju američkih snaga i oružanih sistema u više filipinskih vojnih kampova u nastojanjima SAD da odgovore na povećano vojno prisustvo Kine u Južnom kineskom moru.

Manila i Vašington dogovorile su sporazum o međusobnoj odbrani, a veruje se da će tokom posete Ostin razgovarati sa Filipinskim zvaničnicima o četiri dodatne baze na severnom delu kopna Luzon, koji je deo Filipina najbliži Tajvanu, kao i o jednoj na ostrvu Palavan, koji je blizu ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici su rekli da se Vašington nada proširenju „Sporazuma o poboljšanoj odbrambenoj saradnji“ (EDCA) iz 2014. kao i da je Vašington predložio dodatne lokacije za formiranje novih baza u skladu sa formiranim sporazumom.

„Pregovori se vode oko četiri ili pet novih lokacija u skladu sa EDCA sporazumom“, rekao je visoki zvaničnik Filipina za Rojters koji je želeo da ostane neimenovan zbog osetljivosti pitanja.

EDCA dozvoljava SAD pristup filipinskim bazama za zajedničku obuku, re-pozicioniranje opreme i izgradnju objekata kao što su piste, skladišta goriva, vojnih stanbenih baraka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.