U trendu

Oštra Ministarstva zbog ubijenog razapetog vuka u Gračacu

ZAGREB – Telo ustreljenog vuka, koje je policija našla razapeto na saobraćajnom znaku za ulazak u Gračac, izazvalo je oštru reakciju Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, koje je upozorilo da je reč o krivičnom delu.

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, a stočari se žale da država sprovodi kontradiktornu politiku zbog koje oni, kako kažu, „hrane stoku za vukove“, preneo je portal Index.

Ubijeni razapeti vuk na uazu u Gračac pronađen je u subotu ujutru, a nekoliko dana ranije u jednoj štali u selu Štikada vukovi su zaklali 87 ovaca.

Namerno ubijanje vuka u Hrvatskoj je po Zakonu o zaštiti prirode kažnjivo, a kazna je 40.000 kuna uz krivičnu odgovornost, odnosno do tri godine zatvora za onoga ko usmrti jedinku strogo zaštićene vrste.

Iz nadležnog resora ističu i da se oštećenima isplaćuje šteta od napada vuka, koje se na godišnjem nivou kreću oko 1.75 miliona kuna (jedan evro je oko 7,5 kuna), kao i da na osnovu isplaćenih šteta nije uočeno povećanje broja napada vuka.

U stočarskim krugovima, međutim, smatraju da su zakinuti zaštitom vukova i da politika na njih prebacuje odgovornost, dok država sporo i nedovoljno plaća štete.

U prilog tome suvlasnik jednog gazdinstva iz Udbine Stipo Gučanin kaže da je pre nekoliko godina od vukova stradala njegova 291 ovca, a država je priznala samo 77 grla koja su neposredno usmrćena.

Za ostalih 214 ovaca, kaže, ocenjeno je da su se pogušile u besomučnoj jurnjavi pred vukovima.

Za taj broj, koji u Hrvatskoj predstavlja veće stado, Gučaninu nije plaćena šteta.

On kaže da su njegove ovce stradale u prostoru ograđenom čeličcnom mrežom visokom 220 centimetara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.