U trendu

Oštre kritike na račun AFD zbog napada u Hanauu

BERLIN – Desničarska „Alternativa za Nemačku“ (AfD), posle terorističkog napada u mestu Hanau, našla se na meti kritike uz zahtev za nadzorom te partije.

„Naravno da postoji direktna veza između jačanja AfD-a i porasta desničarskog nasilja“, rekao je ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Donja Saksonija Boris Pistorius.

Pistorius je, u izjavi dnevniku „Noje Osnabrikner cajtung“ rekao da se stranim sugrađanima osporava ljudsko dostojanstvo.

„To je opasno, jer neke navodi na to da počine ovakva dela, a u tome suodgovornost snosi AfD“, kaže on.

Konstantin Kule iz Slobodarske partije Nemačke (FDP), u izjavi za „Rajniše post“, zahteva posledice po državnu bezbednosnu politiku.

Posebno odnos prema AfD mora biti promenjen, istakao je on.

Predsednik Saveta evangelističkih crkava u Nemačkoj Hajnrid Bedford-Štrom naglasio da je da „oni koji desničarima u jednoj stranci pružaju zaštitu snosi suodgovornost kada njihove ideologije postanu prihvaćene“.

Politikolog Ridiger Šmit-Bek ukazao je da su desničarško širenje mržnje i poziv političara AfD Bjerna Hekea na političko svrgavanje „licenca za napade“.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Lars Klingbajl nazvao je AfD „politčkom rukom ekstremne desnice“.

Ta partija je, prema njegovim rečima, „otrovala“ društvenu klimu.

„Jasno je da je AfD partija koja mora biti pod nadzorom nadležnih vlasti“; rekao je Klingbajl nemačkoj televiziji ARD.

Kandidat za šefa CDU Norbert Retgen rekao je nemačkom listu „Bild“ da je neophodno boriti se protiv „otrova koji polazi od AfD i drugih u nemačkom društvu“.

Šef poslaničkog kluba AfD u Bundestagu Aleksander Gauland je odbacio optužbe i kazao da je „sramotno da se zločin instrumentalizuje“.

On je rekao da se očigledno radi o jednom psihički poremećenom počiniocu, i da ne treba uospste govoriti da li je levičar ili desničar, već da se mora reći da je to zločin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar