U trendu

Ostre reakcije iz RUS: Opozvati ambasadore, pominju se rakete

MOSKVA – Oštre reakcije usledile su iz Moskve nakon što su Severna Makedonija, Crna Gora i Bugarska zabranile prelet šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, koji je danas trebalo da dođe u posetu Beogradu.

Ruski diplomata Sergej Ordžonikidze upozorio je da bi Rusija mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa Lavrovim.

„Mislim da bi reakcija trebalo da bude najoštrija, jer su sprečili visokog zvaničnika naše države da obavlja svoju diplomatsku dužnost. Ovo je politički korak antiruske orijentacije“, rekao je on za RIA Novosti.

On nije predvideo da li bi moglo da dođe do prekida diplomatskih odnosa između Rusije i tri zemlje, ali je, komentarišući mogućnost opoziva ambasadora, rekao:

„To je prilično verovatno“.

Još oštriji je bio direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitri Rogozin, koji je na Tviteru pomenuo interkontinentalnu balističku raketu Sarmat, što su crnogorski i bugarski mediji ocenili kao pretnju. .

„Evo zbog čega je dobar ‘Sarmat’? On neće tražiti dozvolu za prelet od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju“, naveo je on.

Oglasio se i zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov, koji smatra da reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra.

On je ocenio da današnji demarš nema veze sa avionom, već je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države.

.

On smatra da kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka ove tri zemlje i
ocenio svom Telegram kanalu da ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da „zarobi i potčini“ ostatak Evrope.

Prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov ocenio je da je odbijanje zemalja, koje okružuju Srbiju, da dozvole prelet aviona šefa ruske diplolmatije „korak bez presedana“ u svetskoj diplomatskoj praksi i upitao da li je opšte vredno snadbevati ruskim energetima zemlje, koje su zatvorile vazdušni prostor za avion lavrova.

„‘Braća’ su se ponovo pokazala u svom sjaju. Znači da ruski prirodni gas koji se isporučuje ovim državama, apsolutno nije toksičan za njih, dok prelet aviona sa ruskim ministrom izaziva ozbiljnu zabrinutost“, ironičan je bio Džaberov na Telegramu, a prenela Parlamentskaja gazeta

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.