U trendu

Osujećena otmica belgijskog ministra pravde

AMSTERDAM – Holandska policija uhapsila je četiri muškarca osumnjičena za učestvovanje u planiranju otmice belgijskog ministra pravde Vinsenta van Kuikenborna.

U petak je policija u Holandiji lišila slobode trojicu holandskih državljana osumnjičenih za ovo delo, nekoliko dana nakon što je ispred kuće Van Kuikenborna pronađen automobil u kome se nalazilo oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

Holandska policija je u nedelju uhapsila četvrtog muškarca (21), takođe holandskog državljanina.

Belgijski mediji su izvestili da su u vozilu ispred kuće koju ministar deli sa suprugom i sinom pronađeni kalašnjikovi i dve flaše benzina u vozilo registrovanom u Holandiji.

Ministar je od tada pod strogim policijskim nadzorom nakon „ozbiljne pretnje“, saopštio je u subotu zvaničnik belgijskog Saveznog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su „prošle nedelje obavešteni o mogućoj opasnosti“ po bezbednost političara i da to shvataju veoma „ozbiljno“ i dodaju da su pokrenuli zvaničnu istragu.

Tačni detalji pretnje ostali su nejasni, navodi britanski javni servis.

Belgijski mediji izveštavaju da je reč o pokušaju otmice, a neki povezuju zaveru sa kriminalnim grupama umešanim u trgovinu narkoticima.

Tužilaštvo nije potvrdilo ove detalje.

Van Kuikenborn je u objavi na Fejsbuku napisao da neće učestvovati u planiranim događajima u narednim danima.

On je rekao da svako ko radi na borbi protiv organizovanog kriminala zna rizike i da će nastaviti da vodi istragu protiv kriminalnih grupa energičnije nego ranije.

„Da budem jasan, ljudi koji stoje iza ovoga postižu suprotno od onoga što nameravaju. To jača moje uverenje da moramo da nastavimo da se borimo“, izjavio je Van Kuikenbor i dodao da se kriminalci osećaju sateranim u ćošak.

Belgijski premijer Aleksander De Kru rekao je da su pretnje poput otmice ministra oravde „potpuno neprihvatljive“.

„Necemo dozvoliti nikome da nas zastraši“, poručio je da De Kru.

Belgija je poslednjih nedelja preduzimala veće korake u borbi protiv organizovanog kriminala, najavljujući plan koji lokalnim vlastima daje više slobode da se bore protiv nasilja.

U prošlogodišnjem izveštaju Evuropola, Belgija i Holandija su navedene kao „epicentar tržišta kokaina u Evropi“, navodi Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar