U trendu

Otkrivena tajna mreža tunela džihadista u Iraku

Tajna mreža tunela koju su izgradili pripadnici Islamske države, u kojoj postoji električna struja, kao i prostorije za spavanje, otkrivena je ispod nedavno oslobođenog iračkog grada Sindžara, javili su britanski mediji.

Ispod Sindžara je otkriveno oko 40 podzemnih tunela u kojima su se nalazile prostorije za spavanje, električna struja, džakovi sa peskom, američka oprema za proizvodnju bombi, lekovi, kao i kopije Kurana, preneo je „Dejli mejl“.

Tunele su otkrili pripadnici kurdskih snaga koji su početkom novembra oslobodili ovaj severozapadni irački grad od pripadnika IS, nakon što je on više od godinu dana bio pod kontrolom ekstremista.

Komandant kurdskih pešmerga snaga zadužen za Sindžar, Šamo Eado, izjavio je da su njegovi borci otkrili 30 do 40 tunela i da je to bila prava mreža tunela unutar grada.

„Pripadnici IS su iskopali ove prolaze kako bi se sakrili prilikom vazdušnih napada, a da pri tom mogu slobodno da se kreću ispod zemlje, kao i da sakrivaju oružje i eksplozive. Ovo je bilo njihovo skladište oružja“, rekao je Eado.

Dva tunela su bila dugačka čak nekoliko stotina metara, a počinjali su i završavali u nekoj od kuća u kojima su izbijene rupe u zidovima i podovima.

Ove kuće su sada napuštene i razorene, nakon više od godinu dana intenzivnih borbi u Sindžaru.

Tuneli su uzani i visoki taman toliko da odrasla osoba prosečne visine može da stoji uspravno. Jedan deo tunela podsećao je na bunker, a u njemu su pronađene kopije Kurana, ćebad i jastuci.

Video snimak pokazuje da su se u drugom delu tunela nalazile zalihe municije, uključujući i čaure američke proizvodnje i oprema za pravljenje bombi.

Pripadnici Islamske države preuzeli su kontrolu nad Sindžarom u avgustu 2014. godine pri čemu su ubili i zarobili hiljade stanovnika grada, većinom Jezida.

Nakon što su nedavno oslobodili Sindžar od džihadista, lideri pešmerga snaga i lokalno stanovništvo su na širem području tog grada otkrili dve masovne grobnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar