U trendu

Otkrivena tajna: Neutralna Ć vajcarska imala tajnu jedinicu u hladnom ratu, veze s NATO?

Iako neutralna, Ơvajcarska je tokom Hladnog rata blisko sarađivala s Velikom Britanijom, članicom NATO, a imala je i tajnu vojnu jedinicu, pokazuje dugoočekivani izveơtaj o jedinici P-26, koji je objavljen 27 godina nakon ơto je napisan, prenosi Bi-Bi-Si.

IzveĆĄtaj je, međutim, neke razočarao jer nedostaju vaĆŸni detalji, na čijem je odabiru znatno intervenisala ĆĄvajcarska vlada, navodi britanski medijski servis.

Ć vajcarska vojna jedinica P-26, od 400 pripadnika, imala je zadatak da „bude u pozadini“ i odupre se mogućoj sovjetskoj invaziji, navodi se u izveĆĄtaju nazvanom po ĆĄvajcarskom sudiji Pjeru Korniju, koji ga je i napisao.

Kada se 1991. godine čulo za jedinicu P-26, inače formiranu 1979, ograničene informacije o njoj ukazale su da su njeni oficiri blisko sarađivali sa izvesnim brojem drĆŸava članica NATO.

Posebnu zabrinutost izazvale su glasine – koje su sada potvrđene delimičnim objavljivanjem izveĆĄtaja – da je P-26 imala veoma bliske veze s britanskim bezbednosnim sluĆŸbama, među kojima su glavne MI5 i MI6.

Ć vajcarska jedinica je, navodi Bi-Bi-Si pozivajući se na izveĆĄtaj, redovno putovala u Britaniju, gde su njeni pripadnici, često koristeći laĆŸna identifikaciona dokumenta, obučavani za gerilsko ratovanje, uključujući tehnike sabotaĆŸe.

U jednoj od veĆŸbi, učesnici su obučavani da diĆŸu u vazduh naftne rafinerije dok su neki iskalali iz helikoptera u vazduhu na podmornicu koja se pojavljuje na povrĆĄini vode.

Uz to, postojali su planovi da P-26 premesti svoj komandni centar u Britaniju, u slučaju da Ơvajcarska bude napadnuta, a oprema za premeơtanje čuvana je na sigurnom u ơvajcarskoj ambasadi u Londonu.

Najkontroverzniji je podatak da je P-26 kupila sistem za ĆĄifrovanu komunikaciju „Harpun“, kakav su koristile i vojne jedinice „iz pozadine“ ĆĄirom drĆŸava članica NATO.

Neutralna Ơvajcarska se, izgleda, pripremala za saradnju s NATO u slučaju rata u Evropi, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Ipak, britanski medijski servis napominje da postojanje ĆĄvajcarske „pozadinske“ jedinice samo po sebi ne bi trebalo da bude kontroverzno jer je, kako navodi, Ć vajcarska imala slične planove za odupiranje nemačkoj invaziji tokom Drugog svetskog rata, i to – s bunkerima u Ć vajcarskim Alpima.

Ipak, P-26 izazvala je kontroverze zbog toga ĆĄto je njeno postojanje drĆŸano u tajnosti.

Naime, ơvajcarski parlament, koji je trebalo da ima nadzor nad svihm vojnim rashodima, nije bio obaveơten kada je ta jedinica formirana 1979, a čak je i sedmočlana ơvajcarska vlada dobila tek povrơne detalje o njoj.

I dok su izabrani svajcarski političari i poreski obveznici „drĆŸani u mraku“ kad je reč o jedinici P-26, britanske bezbednosne sluĆŸbe, koje su redovno dolazile u Ć vjcarsku da ocenjuju sposobnosti tajne jedinice, znale svaki, i najmanji, detalj o njoj.

Neki smatraju da je saradnja s Britanijom, članicom NATO, kompromitovala strogu neutralnost Ć vajcarske, dok su vlada i parlament pri tom zaobiđeni, kao i glasači, koji bi – u skladu sa ĆĄvajcarskim sistemom direktne demokratije, trebalo da imaju konačnu reč o vaĆŸnim političkim odlukama.

Za sada se ĆĄvajcarski glasači i poreski obveznici moraju strpeti za detalje izveĆĄtaja – o imenima i lokacijama – jer integralni izveĆĄtaj ne moĆŸe biti objavljen do 2041, zbog propisa o 50-godiĆĄnjoj tajnosti, zaključuje Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.