U trendu

Otkup zatvorske kazne u BiH košta 50 ili 25 evra za dan

SARAJEVO – Prema Krivičnom zakonu u Bosni i Hercegovini osuđeni na zatvorske kazne do godinu dana mogu da otkupe kaznu za 100 ili 50 maraka (50 ili 25 evra) za dan, u zavisnosti od toga koji sud je odgovoran.

Krivični zakonik Republike Srpske (RS) propisuje da dan zatvora vredi 50 KM.

Na nivou BiH i distrikta Brčko dan zatvora košta 100 maraka.

Ako osuđeni ne plati novčanu kaznu u određenom roku, sud će narediti njeno prinudno izvršenje, a ako ni to ne bude naplaćeno u roku od jedne godine, sud donosi odluku da se novčana kazna preinači u zatvorsku.

Od marta do 31. oktobra, prema službenim evidencijama Osnovnog suda u Banjaluci, u osam krivičnih predmeta je zatražena zamena kazne zatvora za novčanu.

Svi zahtjevi za zamenu kazne su prihvaćeni, a ukupno je uplaćeno 17.200 maraka (8.600 evra), što po “tarifi” iz Krivičnog zakonika iznosi ukupno 344 dana iza rešetaka.

Predsednik ovog suda, Milenko Milekić, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da se radi o dobrom rešenju, jer prema njemu „kratke kazne često ne postižu svoj cilj“.

„Ako je cilj resocijalizacija, kraćim zadržavanjem u zatvoru ne može se ništa postići, a bivanjem u zatvoru, pogotovo mlađih ljudi, oni dolaze u dodir sa starijim kriminalcima i to često ima, čak, i negativan efekat na njihovu ličnost, tako da ne možemo govoriti da se kroz kratke kazne može postići svrha kažnjavanja“, smatra Milekić.

On ističe da, bar što se kraćih kazni tiče, oni sa slabijim materijalnim stanjem češće završavaju na sudu.

„Bogatiji ređe dolaze pod udar zakona na neki način. Ljudi koji su materijalno neobezbeđeni, lošijeg materijalnog stanja, češće dolaze u situaciju da izvršavaju krivična đela“, ocenio je Milekić, te podseća da se ne radi po automatizmu, nego da se u svakom slučaju donosi sudska odluka.

„Zahtev nekad može da se i odbije, pogotovo ako je višestruki povratnik. Može da procijeni sudija da ne bi bilo prikladno pretvaranje zatvorske kazne u novčanu“, ističe predsednik Osnovnog suda u Banjaluci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar