U trendu

Otvaranje poglavlja dokaz da Srbija sprovodi reforme

BRISEL – Poglavlje četiri, koje je Srbija večeras otvorila u pregovorima o pristupanju EU, nije samo signal regionu ili način da se pokaže da je politika proširenja EU i dalje živa, već je i pokazatelj da Srbija sprovodi reforme, izjavila je večeras ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović..

Joksimović je na konferenciji za novinare posle otvaranja poglavlja 4, vezanog za slobodno kretanje kapitala, izjavila da je ovaj dan važan za evropski put Srbije.

„Otvorili smo osamnaesto poglavlje u nasim pristupnim pregovorima. Osamnaest od 35 znači da smo više od pola otovorili večeras. Nije to cilj sam po sebi, važno je zatvaranje poglavlja, važno je postići sve one standarde koje smo obećali građanima i koje naravno smo zadali i sebi kao cilj“, kazala je Joksimović.

Ona je dodala i da ova polovina pređenog puta ima svoj značaj i da svakako pokazuje da Srbija ne stoji u mestu, kao i da, bez obzira na opštu atmosferu koja nije u poslednje vreme bila naklonjena politici proširenja, ta politika ipak opstaje.

„Imala je, naravno, svojih uspona i padova, ali evo i ovim otvaranjem poglavlja, pokazujemo da je politika proširenja živa“, kazala je Joksimović.

Otvaranje novog poglavlja dokazuje, kako je istakla, da Srbije sprovodi reforme.

„Da li mogu da budu brže, mogu, posebno u nekim oblastima, i trudićemo se u budućem periodu da ubrzamo taj proces, ali ovo poglavlje dokazuje da je Srbija pored uspesnih ekonomskih reformi, ostvarila i određeni napredak u oblasti vladavine prava“, ukazala je Joksimović.

Joksimović je naglasila da lično misli da je na osnovu onoga što je Srbija uradila u oblasti vladavine prava moglo da bude otvoreno i više poglavlja, ali je podsetila da je Srbija poznata kao kandidat i pristupajuća zemlja koja se ne žali i koja ne traži nikakve ustupke, već samo fer i pošten pristup i tako će biti i ubuduće.

„Obezbedili smo do sada finansijsku i makroekonomsku stabilnost zemlje, a otvaranje poglavlja 4 doprineće daljem obezbeđivanju sigurnijeg, stabilnijeg i efikasnig finansijskog i platno-bilansnog sistema Srbije“, kazala je.

Daljim usklađivanje sa standardima EU u oblasti bankarstva, u oblasti tržišta kapitala nekretnina, investicionih i platnih usluga biće obezbeđena dugoročna pravna i finansijska sigurnost, koja je, kako je naglasila, u interesu svih finansijskih institucija, ali pre svega u interesu građana i potencijalnih novih investitora.

Joksimović je rekla da je važno da Srbija privlači najveći broj direktnih stranih investicija u regionu, a otvaranjem ovog poglavlja dodatno unapređuje nivo pravne sigurnosti za građane i investitore.

„Što se tiče ovog poglavlja, mislim da su sve ove reforme koje smo kao vlada preduzeli, ekonomske reforme koje su bile i nepopularne i teške za naše građane počele da daju efekte i dovele do toga da je ove godine prvi put zabeležen procenat nezaposlenosti ispod 10 odsto. Mislim da su to stvari koje naši građani prepoznaju, a naravno i Evropska unija“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da Srbija podržava sve druge za zapadnog Balkana koji imaju evropske aspiracije i da posvećuje veliku pažnju regionalnoj stabilnosti i poboljšanju odnosa i podizanju poverenja u regionu.

Kako je istakla, Srbija upravo zato očekuje da će novi saziv EK na čelu sa Ursulom fon der Lajen i komesarom za proširenje- Oliverom Varhejiem nastaviti kredibilnu politiku proširenja.

Joksimović je povodom kraja finskog predsedavanja EU kazala da ni toj zemlji sigurno nije bilo lako jer je, kao i Srbija, imala više ambicija, ali da i ovo novo otvoreno poglavlje pokazuje da rezultat ipak postoji.

Srpska minsitarka je rekla i da Srbija očekuje i da će novi saziv EK dati novi zamajac za jačanje EU i njene politike proširenja.

Ona je podsetila i da Hrvatska, koja poznaje zemlje regiona i zalaže se za politiku proširenja, 1. januara preuzima predsavanje EU, i da u skladu sa svim tim okolnostima očekuje da će naredna godina biti i bolja od ove za sve one zemlje koje imaju aspiracije ka članstvu u Uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.