U trendu

Otvoreni Balkan, CPC i SPC i popis ključni za vladu CG

PODGORICA – Iako se u Crnoj Gori nedeljama i danima, od danas do sutra, najavljuje da mandatar Dritan Abazović samo što nije saopštio sastav budućeg kabineta, izjava lidera opozicione SDP, koja je najavljena kao njen deo, Raško Konjević ukazuje da još itekako ima nedoumica kada je reč o formiranju nove izvršne vlasti.

Sudeći prema izjavama i polemikama u medijima predstavnika stranaka viđenih u budućoj vladi ključna pitanja oko kojih saglasnosti očito nema su inicijativa Otvoreni Balkan, odnos države prema verskim zajednicama, nekanonske CPC i Srpske pravoslavne crkve i popis stanovništva.

Konjević, naime, u intervjuu za TV Nikšić nije želeo detaljnije da analizira promenu stava SNP-a o učešću njegovog SDP-a u novoj vladi, ali im posebno zamera to što, kako kaže, neke poruke šalju kroz predstavljanje u medijima drugih država.

„Ispada da poruke iz SNP-a dobijamo van granica naše države”, kaže Konjević.

Prema njegovim rečima, tri pitanja su se izdvojila kao veoma bitna za novu izvršnu vlasta, a a to su: regulisanje odnosa između države i verskih zajednica, zatim pitanje regionalne inicijative Otvoreni Balkan i pitanje popisa stanovništva.

Što se Otvorenog Balkana tiče, on misli da građani ne znaju sve posledice ukoliko bi Crna Gora postala deo te inicijative.

„Mi smatramo da tu treba pokrenuti dijalog i to ćemo i uraditi ukoliko budemo u vladi sa pozicije ministra spoljnih poslova“, kaže Konjević i dodaje da će u tom slučaju SDP ukazati pre svega na negativne posledice te inicijative.

„Ukazaćemo svakako na stvari i koje su pozitivne, ali takođe naglasiti da mi te pozitivne stvari već imamo. Ukoliko je SNP-u ta inicijativa jako važna, oni bi trebalo da traže poziciju ministra spoljnih poslova. Oni to nisu uradili”, naveo je Konjević.

O odnosima verskih zajednica, nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve, Konjević kaže da „favorizovanja, niti minimalizovanja bilo koga“.

Prema njegovim rečima, to pitanje treba da bude deo sporazuma i biće, kaže, rešeno na principijelan način.

„Sve ono što bude regulisanje odnosa države sa verskim zajednicama mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima. Država nije regulisala te odnose sa CPC i SPC i formulacija u sporazumu niti favorizuje, niti minimizuje bilo koju versku zajednicu. Jer, uloga države je da prema verskim zajednicama bude jednaka, i prema CPC i SPC. Sa te dve crkve država nema regulisane odnose i naša je obaveza da to uredimo”, kazao je on.

A kada je reč o popisu stanovništva, Konjević kaže da, ako SNP želi popis, u tom slučaju će lider te stranke Vladimir Joković morati da ubedi DPS Mila Đukanovića.

Tvrdi da niko nije protiv popisa, ali da je najpred potrebno usvojiti zakon koji utvrđuje vlada i mora da dobije podršku svih koji vladu podržavaju, a to je, ističe, DPS.

„Prema tome, da bi se ostvarila želja SNP-a i gospodina (Vladimira) Jokovića, potrebno je ipak da ubedi DPS da pruži podršku tom zakonskom tekstu. Ja verujem da će svaki zakon koji bude u korist građana imati podršku DPS-a”, kaže Konjević.

Dodao je i da će o sva tri navedena pitanja u vladi glasati dvotrećinskom većinom svih članova, što će, kako kaže, onemogućiti svakoga, pa i SNP, da nameće svoje stavove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar