U trendu

„Ovo je dokaz“: SAD optužio Iran za napad na tankere i objavili snimak (video)

Američka vojska objavila je video snimak na kom se, tvrdi vojska, vidi kako iranski brod uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera Kokuka Courageous, jednog od dva tankera koji su juče napadnuti u Omanskom zalivu, javlja CNN.

Američki državni sekretar Majk Pompeo okrivio je u četvrtak Iran za napad na Kokuka Courageous i norveški tanker Front Altair, rekavši da se ta procena temelji na obaveštajnim podacima. Kasnije tokom dana Centralna komanda SAD-a objavila je snimak, tvrdeći da je na njemu prikazano kako iranski mornari uklanjaju eksplozivno sredstvo sa trupa tankera Kokuka Courageous.

„Pretpostavka Sjedinjenih Država je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade koji su se dogodili u Omanskom zalivu“, rekao je Pompeo novinarima. „Ova pretpostavka bazirana je na obaveštajnim informacijama, korišćenim oružjima i nivou stručnosti potrebnom za izvođenje takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prevoz robe i na činjenici da nijedna grupacija koja deluje na tom prostoru nema potrebne resurse i veštine da nastupi s tako visokim stepenom sofisticiranosti“, kazao je Pompeo.

Na video snimku se vidi kako manji brod prilazi japanskom tankeru nakon čega jedna osoba uklanja objekt s trupa broda. Američka vojska smatra da je objekt neeksplodirana mina. Iranski brod približio se tankeru punih osam sati nakon napada i nakon evakuacije posade sa njega, piše CNN, a američke vlasti smatraju da su Iranci pokušavali da uklone preostale mine i tako sakriju dokaze.

Jedan američki zvaničnik takođe je izjavio da je više iranskih brodova viđeno na području na kojem su napadnuti tankeri.

„SAD i naši partneri u regiji preduzeće sve potrebne mere kako bi obranili sebe i svoje interese. Današnji napadi su jasna opasnost za slobodu mora i slobodnu trgovinu“, stoji u saopštenju uz objavljeni snimak.

Iran je, s druge strane, u četvrtak „kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje“ Vašingtona prema kojima je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zalivu.

Iranska misija pri UN-u je u izjavi optužila SAD i njihove regionalne saveznike za „ratno huškanje“.

„Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Vašingtona u vezi sa incidenata sa tankerima 13. juna i osuđuje ih najoštrijim mogućim rečima“, navodi se u izjavi.

„Američki ekonomski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i masovna američka vojna pristutnost u regiji, glavni su izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Zaliva“, navodi se u izjavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.