U trendu

Gore naftni tankeri u Omanskom zalivu, sumnja su da su pogođeni torpedom (foto)

Norveška brodska kompanija „Frontlajn“ potvrdila je danas da se njen naftni tanker „Front Alter“ zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu, izvestio je norveški list VG, citirajući portparola kompanije. Rojters piše, pozivajući se na brodske kompanije, da su pogođena dva tankera, a da su posade evakuisane.

Radi se o tankerima pod zastavom Maršalovih ostrva (Front Altair) i pod zastavom Paname (Kokuka Courageous).

Svih 23 člana posade sa prvog plovila prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol, preneo je Rojters.

S druge strane menadžer „BSM“ izjavio je da je tanker „Kokuka Kurejdžes“ oštećen danas u incidentu u Omanskom zalivu.

Portparol je rekao da je 21 član posade napustio brod posle incidenta, koji je doveo do oštećenja desnog dela trupa broda. Kapetan i posada su brzo spaseni i prebačeni na obližnji brod „Kostal ajs“.

Jedan član posade je zadobio lakše povrede i ukazana mu je pomoć na brodu „Kostal ajs“.

Portparol je dodao da nema opasnosti da „Kokuka Kurejdžes“ potone i da je metanol koji je prevozio netaknut.

Brod se nalazi na oko 70 nautičkih milja od Fudžejre i oko 14 nautičkih milja od Irana.

Vu I-fang, portparol tajvanske državne naftne kompanije CPC Corp za koju prevozi kompanija Front Altair, kaže da je tanker prevozio 75.000 tona nafte i da sumnja da je plovilo pogođeno torpedom.

Naftni tanker norveške kompanije „Frontlajn“ i dalje je u plamenu u Omanskom zalivu, ali nije potonuo, saopštio je portparol firme pozivajući se na informacije sa obližnjeg broda. Tehnički operator broda „Front alter“ saopštio je da uzrok eksplozije još nije poznat.

Iranski timovi za potragu i spasavanje preuzeli su 44 mornara sa dva oštećena tankera u Omanskom zalivu, javila je danas državna agencija IRNA pozivajući se na neimenovani izvor.

Mornari su prebačeni u iransku luku Jask, navodi se u izveštaju.

Jedan od brodova je tanker koji je pod zastavom Maršalskih ostrva plovio iz Katara prema Tajvanu u trenutku kada je na njemu izbio požar dok je bio na oko 40 kilometara od Jaska.

Dvadeset tri člana posade napustila su brod posle izbijanja požara. Njih je preuzeo brod koji je bio u prolazu i predao ih iranskom spasilačkom plovilu.

Drugi tanker je pod zastavom Paname plovio iz luke u Saudijskoj Arabiji prema Singapuru kada je i na njemu izbio požar dok je bio udaljen oko 45 kilometara od Jaska.

Brod je napustio 21 član posade, a preuzeli su ih iranski timovi za potragu i spasavanje, navodi IRNA.

Pre mesec dana došlo je do sličnog incidenta blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojem su pogođena četiri tankera. Napadi su uneli dodatnu napetost između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

Saudijska Arabija i SAD sumnjali na upletenost Irana u te napade, ali ta država nije imenovana kao odgovorna u zaključcima međunarodne istrage.

Skočila cena nafte

Cena severnomorske nafte tipa „brent“ porasla je rano jutros za čak 4,0 odsto nakon izveštaja o eksplozijama koje su se dogodile na dva tankera u Omanskom zalivu u blizini iranske obale.

Cena “brenta” se, ipak, kasnije nešto uravnotežila, zabeleživši skok od 2,38 odsto na 61,37 dolara za barel.

Istovremeno, cena američke „lake“ nafte (WTI) skočila je za 1,36 dolara ili 2,59 odsto na 52,73 dolara za barel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.