U trendu

Ovo je godina predsedničkih izbora u Austriji

BEČ – U Austriji je 2022. godina predsedničkih izbora, a, ukoliko se nastave političke turbulencije koje su obeležile prošlu godnu, mogla bi biti i godina prevremenih parlamentarnih izbora.

Predsedniku Aleksanderu van der Belenu ističe mandat, a vlada, zajedno sa skupstinom utvrđuje termin glasanja.

Očekuje se da će se izbori održati prve nedelje u novembru, kako bi bilo dovoljno vremena za održavanje i drugog kruga, ako bude potreban, bez da se predizborna kampanja vodi i za Božić.

Sve stranke se nadaju da će aktuelni predsednik da se kandiduje za drugi mandat.

Stranka Zelenih ne bi uspela da po drugi put pronađe neku ličnost koja bi mogla pobediti, a Narodna partija Austrije (OVP) i Socijaldemokratska stranka (SPO) još se nisu oporavile izbornog debakla na prošlim predsedničkim izborima, kada su njihovi kandidati osvojili svega 11 odsto glasova.

Na drugoj strani Slobodarska partija Austrije (FPO) se takođe nada kandidaturi Van der Belena, jer će, kako sada stvari stoje, ponovo kandidovati Norberta Hofera, kojeg je aktuelni predsednik pobedio tek kada su iza njega stale sve ostale stranke.

Inače, na dan predsedničkih izbora ne smeju se održavati drugi izbori.

U slučaju da se nastave političke turbublencije u vladi, pre svega u redovima OVP, koja je doživela pravi „zemljotres“ povlačenjem Sebastijana Kurca i protiv njega pokrenute istrage, prevremeni parlamentarnih izbori morali bi se održati nekog drugog termina.

Za sada ne postoji želja ni kod jedne parlamentarne stranke, izuzev FPO, za novim izborima.

Ako se stranke ne odluče za prevremene parlamentarne izbore može se očekivati prljava kampanja na predsedničkim izborima, zbog FPO koja se postavila kao zaštitnik protivnika epidemioloških mera i antivaksera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar