U trendu

Ovo što kolektivni Zapad radi u UKR je duboko nemoralno, cenu plaća Evropa

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovo je danas govorio o ratu u Ukrajini i stanju u hrvatskoj vojsci i poručio da je, kako je naveo, „ovo što kao kolektivni Zapad radimo (u Ukrajini) nemoralno“, da je njegov zadatak da Hrvatsku drži dalje od toga, jer bilo kakvo učešće u tome je, ističe, smrtno opasno.

Milanović je u Petrinji na ispraćaju novog kontigenta hrvatske vojske u misiju NATO u Litvaraniji, rekao da je protiv da se Ukrajini šalju bilo kakva ubojna sredstva, jer to produžava rat.

„Koji je cilj? Raspad Rusije, promena vlasti? Govori se i o kidanju Rusije. Ovo je manično. Mi i Srbi smo se manje mrzili. Kod nas je bio puno strašniji rat nego u Ukrajini. Protiv toga sam da se šalju ubojna sredstva“, kazao je Milanović.

Upitao je koji je cilj ovog rata i odgovorio da je to rat protiv nuklearne sile koja ratuje u drugoj zemlji.

„Da li postoji konvencionalan način da se pobedi takva zemlja?“, Ko plaća cenu? Evropa, Amerika plaća najmanje“, izričit je hrvatski predsednik.

Rusima je, naveo je ovo kao Meksiko ili kao Kanada.

„Ovo je stvarno i opasno“, rekao je Milanović i istakao da nije on taj koji je Rusima dao Agrokor nego premijer Andrej Plenković, a on je, priznaje, Putinovim neprijateljima davao državljanstvo i kao primer naveo šahistu Kasparova.

„Gledali smo kako neko provocira Rusiju da izbije ovaj rat. Nijedan američki tenk neće otići u godinu dana u Ukrajinu. Sve nemačke tenkove ćemo tamo poslati“, rekao je i istakao da se nemački tenkovi u Ukrajini „neće bolje provesti tamo nego prošli put“.

Komentarišući izjavu poljske poslanice da Rusiju treba raskomadati, Milanović ističe a Rusija nije napala Poljsku i da neće, jer je, kaže, preslaba.

„Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad. Nemački tenkovi će još homogenizovati Ruse. I Kinu. Moj je zadatak je samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Bilo kakvo učešće u tome je smrtno opasno. Mislite da sam ja ruski čovek? Jesam ja isporučio Rusima Agrokor?“, upitao je Milanović.

Milanović se obrušio na novinara zagrebačke N1 tv. i upitao:“Vas HDZ ili plaća da ovo radite ili imate lični quest“.

Upitao je i kog vraga Turci rade u BiH, te istakao da Borelj, Mogerini i neki mediji prave od Hrvatske pudlicu kada je reč o mirovnoj misiji u BiH, gde je Hrvatskoj odbijeno učešće.

Govoreći o stanju u Hrvatskoj vojsci, Milanović, koji je i vrhovni komandant hrvatskih oružanih snaga, kaže da je „stanje na zalihama bedno“ i zato optužio premijera Andreja Plenkovića.

„Nivo Drugog svetskog rata. Mi nemamo uopšte protivoklopna vozila. Sad se ide u neke nabavke, dve godine to nećemo videti. Stanje nije dobro…“, naveo je Milanović.

Kao primer na kome se može videti kako to funkcioniše naveo je dron, koji je nazvao „letećim bojlerom“, koji je pao na Zagreb, pošto je preletio Mađarsku koja ima avione pa nisu skoro ni trepnuli.

„Neko za to treba da odgovara. A ko je odgovoran“ Vlada. Plenković“, izričit je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar