U trendu

Ovogodišnja UNESCO konferencija o slobodi medija bez Rusije

MOSKVA – Rusiji nije dozvoljeno učešće na konferenciji Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) o slobodi medija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Svake godine 3. maja obeležava se Svetski dan slobode medija koji je proglasila Generalna skupština UN 1993. godine i tim povodom UNESCO – specijalizovana agencija UN za međunarodnu saradnju na informativnom planu – tradicionalno održava tematske konferencije, ali nažalost, ove godine Rusiji nije dozvoljeno učešće“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Sputnjik.

UNESCO je, na osnovu izmišljenih razloga, odbacio rusku prijavu za učešće na skupu o uticaju velikih IT kompanija na rad medija i na drugim panelima, navodi se u saopštenju.

Obrazloženja zasnovana na tvrdnjama da ruska strana nije usklađena sa zahtevima konferencije i da je već formiran spisak učesnika su potpuno neodrživa, navodi zvanična Moskva.

„Očigledno je da se UNESCO priklonio grupi poznatih, veoma angažovanih država koje na svetskoj sceni promovišu politiku ‘ukidanja’ Rusije i čiji je cilj da se informativni prostor očisti od svih gledišta koja se razlikuju od ultraliberalnih stavova Zapada“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar