U trendu

Pahor: EU je odgovor na sva pitanja koja muče Z. Balkan

MINHEN – Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas, na panel debati o Zapadnom Balkanu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da je EU odgovor na sva pitanja koja muče taj region.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Pahor je rekao da bi proces proširenja EU treblao da bude inteziviran i upozorio na potcenjivanje situacije u regionu.

On je rekao da postoje određeni zabrinjavajući procesi koje bi trebalo uskoro uočiti i rešiti, prenela je STA.

On je identifikovao tri glavna problematična pitanja u ovom trenutku – situaciju u Bosni i Hercegovini, zaustavljeni dijalog Beograda i Prištine i bugarsko blokiranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Pahor je podržao Otvoreni Balkan, inicijativu koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija u pokušaju da se uspostavi slobodan protok ljudi, kapitala i dobara kao u Šengenskoj zoni, ali je rekao da to nije niti treba da bude alternativa EU.

On smatra da bi i druge zemlje u regionu mogle da se pridruže inicijativi, što vidi kao način za dalju saradnju u regionu.

U debati su učestvovali i predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit.

U debati o budućnosti odnosa između EU i Zapadnog Balkana učestvovao je i slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar.

On je rekao da ne treba zanemariti strateški značaj odnosa između evropskog bloka i zemalja u regionu.

Ključna stvar je rešavanje pitanja koja proizilaze iz prošlosti koja koče delotvorniju i ambiciozniju saradnju u budućnosti, uključujući i proces proširenja EU, rekao je Logar, prenelo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar