U trendu

Pahor snažno podržao zemlje regiona na evropskom putu

SARAJEVO – Predsednik Slovenije Borut Pahor izrazio je danas u Sarajevu snažnu podršku BiH i zemljama regiona na njihovom evropskom putu.

Pahor koji učestvuje na 11. Sarajevo Biznis forumu koji se održava na temu „Nearshoring – perspektiva za region“, kaže da je ovaj skup dokazano uspešna za diskusiju o investicijama i istakao da je uslov za ekonomski prosperitet politička stabilnost jedne države. Na političkim liderima je, kako je dodao, zadatak da u zemlji kreiraju prilike za investicije, prenela je Fena.

„EU nema alternativu i odgovor za sva pitanja na Balkanu. EU integracija BiH je prilično usporila što je dovelo do neprihvatljivih ideja o promeni granica i nacionalizma. Proširenje EU na Zapadni Balkan je pitanje prvog reda, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu“, rekao je Pahor.

Naveo je da je predložio evropskim liderima da BiH treba da dobije kandidatski status bez dodatnih preduslova. Sada BiH treba da ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja EK.

„Moja ideja je da se BiH da kandidatski status, pa da se onda traži od institucija i lidera da ispune te uslove. Već dugo čekamo da BiH ispuni ovih 14 uslova i ne mislimo da će oni tako skoro biti ispunjeni, stoga treba promeniti taktiku, najpre da Brisel podrži kandidatski status, pa da onda BiH krene sa ispunjavanjem uslova. Mislim da je ta ideja najprihvatljivija“, rekao je Pahor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar