U trendu

Pahor: Srbiju ubediti da učvrsti proevropsku politiku

BLED – Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je danas, govoreći na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, da Evropska unija mora učiniti sve da ubedi Srbiju da učvrsti politiku usmerenosti ka Zapadnoj Evropi dodajući da bi na taj način bili rešeni problemi u BiH, kao i dijalog Beograda i Prištine.

Ocenivši da bi Srbija bila voljna da rizikuje da se „odmakne od Rusije“ ako bi dobila čvrste garancije u EU, Pahor je kazao da EU mora sve učiniti da ubedi Srbiju da učvrsti politiku prema Zapadnoj Evropi.

„Tako bismo rešili probleme u BiH i dijalog Beograda i Prištine. Zvanična politika Srbije mora odbaciti inicijativu tzv. srpskog sveta, zatim separatističke tendencije u BiH i uspešno da završi dijalog sa Prištinom. EU tu ima najodgovorniju odluku“, naveo je slovenački predsednik.
Kako kaže, Srbija ima veliku ulogu i odgovornost ako dođe do podela na Balkanu, a to je ujedno i poručio, kako kaže, svom prijatelju, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pahor je istakao i da Slovenija čini sve kako bi BiH ove godine dobila status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji navodeći da bi eventualni sukob u BiH mogao dovesti Evropu u opasnost, kao i da bi se davanjem statusa kandidata za BiH sprečio ruski uticaj na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, Evropa je na pragu novih podela na interesne blokove kao što je bilo i pre 30 godina.

„Posledice rata u Ukrajini mogle bi dovesti do podele u blokove, što je opasno. Ako je cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da širi uticaj na zemlje koje imaju pretenzije na EU i NATO, imaćemo probleme. Rusija će uslovljavati da se države opredele i to može uraditi nasilnim putem“, kazao je Pahor.

Ističe da je pitanje gde bi, u tom slučaju, granica mogla biti na Zapadnom Balkanu.

„To je centralno pitanje za mir“, rekao je Pahor.

Ocenio je da što duže bude trajao proces proširenja EU, to će biti veći uticaj Rusije na Zapadnom Balkanom.

Naglašava da bi podela mogla ići preko Bosne i Hercegovine i ukazuje na to da ukoliko eskaliraju sukobi u BiH, to će biti problem za celu Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar