U trendu

Pahor susretom s Golobom počeo konsultacije o novoj vladi

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor poceo je danas konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka u novom parlamentu, kako bi država što pre dobila novu vladu posle izbora održanih 24. aprila.

Pahor je najpre primio predsednika Pokreta Sloboda Roberta Goloba, čija je stranka na izborima osvojila najviše glasova i 41 mandat od ukupno 90, a za koga se smatra da će biti budući premijer, prenosi Hina.

Pahor i Golob nakon sastanka nisu davali izjave, ali se očekuje da će obojica o daljim postupcima za formiranje vlade govoriti popodne na konferenciji za novinare, nakon što Pahor završi odvojene konsultacije sa predsednicima poslaničkih klubova ostalih parlamentarnih stranaka.

Očekuje se da ce slovenački predsednik već danas, kako je ranije najavio, zvanično obavestiti novu predsednicu parlamenta Uršku Klakočar Zupančič da Goloba predlaže za mandatara nove vlade.

Koalicija o kojoj je Golobova stranka postigla dogovor sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Levicom (L) Luke Meseca imaće u 90-članom parlamentu 53 glasa, a vladu bi mogla da podrže i dva poslanika koji predstavljaju mađarsku i italijansku manjinu.

Golob, Fajon i Mesec sutra će i zvanično potpisati već usklađeni koalicioni sporazum svojih stranaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.