U trendu

Pakistan: Sud oslobodio osuđenog za brutalno ubistvo novinar

ISLAMABAD – Pakistanski vrhovni sud naložio je danas puštanje iz zatvora teroriste Ahmeda Omara Saida Šeika rođenog u Britaniji koji je 2002. godine osuđen za otmicu i ubistvo američkog novinara Danijela Perla, a koje su izvršili Al Kaida i pakistanski islamistički ekstremisti.

U odluci za koju se očekuje da će naići na kritike Sjedinjenih Država, sud je preporučio da Šeik bude premešten u vladinu sigurnu kuću što bi bilo prelazno rešenje do njegovog puštanja na slobodu nakon što je proveo 18 godina u zatvoru, prenosi Rojters.

Danijel Perl, izveštač Vol strit žurnala iz Azije, kidnapovan je 2002. godine u pakistanskom gradu Karačiju dok je izveštavao o britanskom teroristi Ričardu Ridu.

Napadači su kasnije snimili kako odrubljuju glavu Danijelu Perlu i to poslali zvaničnicima SAD. Taj snimak je bio jedan od prvih ekstremističkih video zapisa u kojima su mete bili taoci, a čime su podstakli druge terorističke grupe da snimaju svoje nasilne akcije i postupke.

Četiri muškaraca su uhapšena 2002. godine i osuđena za otmicu i ubistvo Perla. Šeiku, britanskom državljaninu, tada je određena smrtna kazna.

Viši sud u provinciji Sind je u aprilu 2020. godine oslobodio trojicu osuđenika, dok je Šeikovu smrtnu kaznu preinačio u sedam godina zatvora, koje je već odslužio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.