Pakistan zabranio prelet indijskom premijeru

ISLAMABAD – Pakistan je odbio zahtev indijskog premijera Narendre Modija da prođe kroz vazdušni prostor te zemlje na letu za Nemačku, saopštio je danas pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mehmud Kureši.

On je precizirao da je, s obzirom na situaciju u „okupirnom“ Kašmiru, odbijen zahtev da Modijev avion prođe koriz vazdušni prostor Pakistana u petak i prilikom povratka naredne nedelje, prenosi Rojters.

Portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Raviš Kumar rekao je da Nju Delhi žali zbog odluke Pakistana, dodajuć da je to drugi put u protekle dve nedelje da je odbijen zahtev najviških indijskih zvaničnika za let kroz pakistanski vazdušni prostor.

„Pakistan bi trebalo da razmisli o svojoj odluci da odstupi od međunarodne prakse i preispita svoju staru naviku da daje lažne razloge za svoje jednostrane akcije“, rekao je Kumar.

Odluka Pakistana dodatno će pogoršti odnose dve zemlje, koji su već zategnuti posle odluke Nju Delhija da ukine specijalni status Kašmiru, nemirnom regionu na koji obe zemlje polažu pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.