U trendu

Pala stopa nataliteta u Kini na najniži nivo od 1978. godine

PEKING – Stopa nataliteta u Kini je pala na najniži nivo od 1978. godine u trenutku kada vlada nastoji da spreči preteću demografsku krizu.

Podaci koje je objavio kineski nacionalni biro za statistiku pokazuju da je 2020. godine bilo 8,5 rođenih na 1.000 stanovnika, što je prvi put u poslednjih nekoliko decenija da je ta cifra pala ispod 10, prenosi britanski list „Gardijan“.

U statističkom izveštaju, objavljenom tokom vikenda, navodi se da je prirodna stopa rasta populacije, uzimajući u obzir broj rođenih i umrlih, na najnižem nivou i da je pala na 1,45 na hiljadu stanovnika.

Vlada u Pekingu je pod sve većim pritiskom da spreči potencijalni pad stanovništva nakon više decenija intervencionističke politike u vezi sa rađanjem i novijih pritisaka, uključujući visoke troškove života.

Vlada nije obrazložila dramatičan pad, ali su demografi ranije ukazivali na relativno mali broj žena u reproduktivnom dobu i sve veće troškove podizanja porodice.

Populacione nevolje u Kini uglavnom su posledica politike jednog deteta koja je pokrenuta 1980. godine, i koja je trajala, uz neke izuzetke, do 2015. godine, ali su deo i šireg obrasca koji je uočljiv širom sveta, posebno u istočnoj Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.