U trendu

Palmer: EU šalje obeshrabrujuću poruku BG i PR

VAŠINGTON – Evropska unija je odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom poslala lošu i obeshrabrujuću poruku Beogradu i Prištini da njihov dogovor ne mora da znači i evropski put, ocenio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Palmer je, kako prenosi Glas Amerike, na pretresu Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, rekao da su ciljevi SAD i EU, kada je reč o rešavanju pitanja Kosova isti, ali da drugačije poruke šalju pojedine članice EU.

Palmer je naveo da SAD nema formalnu ulogu u samom procesu dijaloga i da je tu da podržava proces i ohrabruje strane da postignu dogovor, ali je dodao i da njegova zemlja želi da obe strane budu svesne šta im se nudi i zašto je važno da postignu sporazum o normalizaciji.

„To je, iskreno, jedan od razloga što je odluka Evropskog saveta da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom toliko obeshrabrujuća. Zato što šalje pogrešnu poruku i Beogradu i Prištini, a to je da možete da uradite teške stvari, da donesete teške odluke, da postižete komprimis, ali vam i dalje može biti odbijen put napred ka Evropi“, rekao je Palmer.

Takva situacija, zaključuje Palmer, omogućava Rusiji, Kini i drugim akterima da pojačaju svoj uticaj na Balkanu.

Navodi da je primarni cilj Rusije da spreči evroatlantske integracije regiona, da ga drži podeljenim, slabim i zavisnim od političke podrške Moskve i gasa.

„Želi da spreči dogovor Srbije i Kosova, da BiH postane funkcionalna država, poput Crne Gore i Severne Makedonije u NATO…Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije je najveći adut koji Moskva ima u rukavu kada je reč o Srbiji“, napomenuo je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

On smatra da su interesi Kine na Zapadnom Balkanu više komercijalni, a kao značajnog igrača na Balkanu Palmer vidi i Tursku, za koju kaže da region vidi kao „svoje dvorište“.

Palmer je govorio i o svom odnosu sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, navodeći da se svakodnevno čuje sa njim i da imaju zajedničku strategiju za rešavanje pitanja Kosova.

„Znam da je ambasador Grenel naročito zainteresovan da identifikuje komercijalne, poslovne i ekonomske podsticaje koji mogu da se iskoriste za postizanje napretka na političkom frontu. Veoma je aktivno angažovan sa stranama, liderima u Beogradu i Prištini i poslovnim zajednicama, da bi se podstakle strane da idu napred u oblastima u kojima mogu da sarađuju i postignu kompromis o ekonomskim i komercijalnim pitanjima od kojih će koristi imati građani. To, međtim, ne otklanja potrebu za postizanjem političkog rešenja“, kazao je Palmer.

Članovi Pododbora za Evropu iz Demokratske stranke, senatorka Džin Šahin i senator Kris Marfi, pitali su specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan da li SAD time što osim njega postavljaju još jednog specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, šalju zbunjujuće signale.

Palmer smatra da to nije slučaj, već da administracija time šalje signal da je posvećena.

„Moj mandat je malo širi, ja se bavim regionom, a znam da Grenel gura obe strane da što pre reše problem. Naše uloge se dopunjuju, radujem se što ću raditi sa njim, i mislim da je naša odgovornost da se koordinišemo“, kazao je Palmer.

Ipak, posao na kojem dvojica diplomata rade trenutno je ograničen time što Priština nema vladu, napomenuo je Palmer i rekao da se nada da će vlada brzo biti formirana kako bi se nastavio dijalog sa Beogradom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.