U trendu

Palmer i Ajhorst ponovo u SA o reformi Izbornog zakona

SARAJEVO – U Sarajevu je danas počela nova runda razgovora o reformi Izbornog zakona BiH kao deo kontinuiranih napora EU i SAD u BiH koji za cilj imaju ustavnu i izbornu reformu.

U toku je sastanak članova Kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom.

Sastanku prisustvuju Nikola Špirić i Snježana Novaković Bursać, koja zamenjuje člana kolegijuma Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića, Borjana Krišto i Dragan Čović, kao i Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović.

Prisutan je i šef delegacije EU Johan Satler.

Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je da će Ajhorstova i Palmer do 30. januara boraviti u BiH.

„Zajednička poseta deo je kontinuiranih napora EU i SAD u BiH, sa fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminisala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava“, navodi se u saopštenju, preneli su sarajevski mediji.

Tokom posete Palmer i Ajhorc će se sastati sa Interresornom radnom grupom, Zajedničkim kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnicima civilnog društva, kao i sa liderima političkih stranaka u BiH.

Po završetku sastanka u Parlamentu, planirane su izjave za medije, a razgovori se potom nastavljaju u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Iz SDP BiH su najavili da neće učestvovati, kao ni i iz Demokratske fronte Željka Komšića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.