Palmer: Mojim imenovanjem demonstrirali odgovornost

BLED – Izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer rekao je danas na panelu ministara inostranih poslova Zapadnog Balkana u okviru Strateškog foruma na Bledu da je Vašington njegovim imenovanjem demonstrirao odgovornost prema zahtevima koje je imao sa Balkana, ali i iz Evrope.

„Čuli smo iz regiona i od evropskih partnera da SAD nisu dovoljno angažovane i prisutne na Balkanu. Moj cilj je da budem prisutan u regionu, da putujem širom Evrope i sarađujem sa partnerima na zajedničkim ciljevima“, objasnio je Palmer dodajući da se radi o podršci u oblastima vladavine prava, slobode medija, transparentnosti.

On je na panelu „Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost“ rekao da želi da utiče na integraciji Zapadnog Balkana u evroatlantske institucije, jer je to u skladu sa strategijom i prioritetima SAD.

„Imamo velike ciljeve pomoći Severnoj Makedoniji i Albaniji da zapocnu pristupne pregovore sa EU, Srbiji i Kosovu da se vrate u dijalog i uspostave dogovor o normalizaciji odnosa, što će im otvoriti evropski put. Sa BiH ćemo raditi an svim nivoima pružajući podršku sprovođenju dubokih reformi i funkcionalnosti“, rekao je Palmer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.