Palmer obavestio Đukanovića o svojim prioritetima na ZB

PODGORICA – Zamenik pomoćnika državnog sekretara i novoimenovani specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer, boravi danas u Podgorici gde je razgovarao sa predsednikom Milom Đukanovićem, kojeg je informisao o prioritetima svoje misije.

Među tim prioritetima su, saopšteno je iz Kabineta crnogorskog predsednika, podsticaj otvaranju pregovora pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rešenja za funkcionalnost BiH.

Palmer je takođe izrazio zadovoljstvo susretom ističući da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posećuje na početku mandata jer je, kako se navodi, ona lider i primer za druge u regionu.

Dodaje se da je Palmer istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

Đukanović se, stoji u saopštenju, saglasio sa izborom prioriteta uz ocenu da su nam interesi identični i dodao da snage u regionu koje vuku ka Evropi treba snažnije podržati kako bi podstakle Zapadnog Balkana na dalju integraciju.

Crnogorski predsednik je, navodi se, izrazio zadovoljstvo susretom i čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara.

Posebno je naglasio važnim to što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika.

“Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region”, istakao je Đukanović.

On je poručio da obe strane dele polazne ocene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

“Put za prevazilaženja integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja”, kazao je Đukanović.

Predsednik je podsetio da Crna Gora svojim primerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom naše države u NATO i što nas čini aspirantom koji je najdalje odmakao u procesu pridruživanja EU.

“Pored jasne vizije imamo i rastući kapacitet da usvajamo reforme i savladamo izazove, želeći da afirmišemo regionalnu saradnju kao dobar put ka integraciji. Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan, kazao je Đukanović, ističući da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD treba da ohrabrimo Evropu da što pre krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.

On je iskoristio priliku da još jednom zahvali Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbednosti i na toj liniji kazao da su prioriteti za naredni period snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti.

Podsjetio je da kroz regionalne inicijative kao što su A5, a posebno u okviru NATO-a još čvršće snažimo partnerstvo dve države.

Predsednik je ocenio da su za rešavanje ključnih deficita u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebna iskustva i podrška Sjedinjenih Američkih Država.

On je iskazao interes za jačanje ekonomskih odnosa i veće privlačenje američkih investicija u Crnu Goru, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.