U trendu

Palmer: SAD će pomoći, odgovornost na politicarima iz BiH

VAŠINGTON – Neposredno pred odlazak u Bosnu i Hercegovinu američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Metju Palmer izjavio je da će SAD pomoći u postizanju dogovora, ali i da političari u BiH treba da budu spremni na kompromise i teške odluke.

Palmer je za Glas Amerike izjavio da SAD u BiH žele da vide određene promene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsedništvo i za Dom naroda Federacije, zatim izbornu reformu u skladu sa preporukama OSCE, GRECO i međunarodnih sudova, a da uz sve to bude zadovoljen princip „jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda“.

Palmer je dve godine bio na poziciji specijanog predstavnika za Zapadni Balkan, a sada je zadužen za izbornu reformu u BiH.

„Vidimo priliku da se u narednim mesecima u BiH postigne dogovor, da političko vođstvo podrži kompromise potrebne za sprovođenje ograničenih ciljanih ustavnih promena i izbornih reformi koje će pomoći BiH da krene napred na svom evropskom putu, promovisati transparentnost i odgovornost u demokratskom procesu“, kazao je Palmer.

On je dodao da državni sekretar Entoni Blinken „razume da ovde postoji prilika.“

„Blinken je na ovome direktno angažovan sa kolektivnim Predsedništvom u BiH i zamolio me je da ostanem angažovan po ovom pitanju. Radim partnerski sa ambasadorom Eriko Nelsonom, našim timom u Sarajevu, kao i sa predstavnicima EU na postizanju tog cilja“, dodao je.

On kaže da su SAD vrlo uključene u celo pitanje.

„Naglasio bih da SAD ili EU u zbiru nisu ti koji treba da utvrde kompromise i naprave teške izbore koji su neophodni. Politički lideri u BiH treba to da učine. Ali mi ćemo tu biti kao partneri, kao prijatelji, kao zagovornici da pokušamo da pomognemo u podsticanju ovih reformi i da strane pomeramo ka postizanju dogovora“, poručcio je Palmer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.