U trendu

Papa: Boli me što su katolici podržali opresivnu politiku

KVEBEK – Papa Franja rekao je starosedelačkim liderima poslednjeg dana svoje posete Kanadi da ga boli što su katolici podržavali opresivnu i nepravednu politiku protiv njih.

On se danas sastao sa degacijom starosedelaca u rezidenciji nadbiskupa u Kvebeku pre odlaska na arktičku teritoriju Nunavut, koju je Kanada stvorila 1999. za Inuite, preneo je Rojters.

„Došao sam kao brat da iz prve ruke otkrijem dobre i loše plodove koje su godinama donosili članovi lokalne katoličke porodice“, rekao je papa Franja.

On je istakao da je došao u duhu pokajanja, da izrazi svoj iskreni bol zbog nepravde koju im je naneo ne mali broj katolika koji su podržavali opresivnu i nepravednu politiku prem njima.

Deca starosedelaca su u katoličkim školama u Kanadi izgladnjivana i fizički zlostavljana, jer su govorila na maternjem jeziku, a mnogi od njih bili su seksualno zlostavljani unutar sistema koji je kanadska Komisija za istinu i pomirenje nazvala „kulturnim genocidom“.

„Došao sam kao hodočasnik, uprkos svojim fizičkim ograničenjima, da napravim dalje korake napred sa vama i za vas“, kazao je papa Franja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar