U trendu

Papa Franja osudio najnoviji talas raketnih napada na UKR

VATIKAN – Papa Franja osudio je danas najnoviji talas raketnih napada na Ukrajinu i pozvao na prekid vatre kako bi se sprečio rizik od eskalacije sukoba.

„Sa bolom i zabrinutošću sam saznao za novi i još žešći raketni napad na Ukrajinu, koji je izazvao smrt i štetu na velikom broju civilne infrastrukture“, rekao je papa Franja, preneo je Rojters.

Papa je govorio na opštoj audijenciji, a kako navodi britanska agencija, nije pomenuo incident u Poljskoj u blizini ukrajinske granice, gde su pale dve rakete i izazvale eksploziju u kojoj su stradale dve osobe.

„Pomolimo se da Gospod preobrati srca onih koji se još uvek klade na rat i i učini da u stradaloj Ukrajini prevlada želja za mirom kako bi se izbegla eskalacija i otvorio put ka prekidu vatre i dijalogu“, rekao je on.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je juče da je Rusija lansirala 110 raketa na Ukrajinu i 10 dronova iranske proizvodnje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je glavna meta raketnog napada bila energetska infrastruktura, kao i ranije, ali je i dodao da je ukupno pogođeno samo 10 predviđenih ciljeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.